Poveste...

DESPRE NOI

 

Realizari...
 
  Apasa pentru marire...

ISO 9001

Premiul...

ISO 14001

Apasa pentru marire...  
         
 

     Amplasata in sud-vestul Romaniei, langa orasul Drobeta Turnu Severin, situat pe malul stang al Dunarii, Uzina de apa grea ROMAG PROD, este sucursala a REGIEI AUTONOME PENTRU ACTIVITATI NUCLEARE si are o capacitate de 360 tone/an, producand apa grea de cea mai buna calitate.

Apasa pentru marire...

 
 

     Romania este singura tara din Europa, care si-a dezvoltat o filiera nucleara de tip CANDU, fiind cel mai mare producator de apa grea din lume.

 
       Toate activitatile legate de producerea apei grele: proiectare, executie, exploatare, au fost elaborate si se desfasoara in regim de asigurare a calitatii si protectiei mediului, in scopul functionarii instalatiilor in deplina siguranta.  

 

Povestea noastra ...

 

     Programul romānesc de apa grea a īnceput in urma cu 30 de ani, prin construirea unei instalatii pilot la Institutul de Criogenie si Separari Izotopice de la Rm. Vālcea, numita Uzina "G", cu o capacitate de 1 tona/an.

     Colaborarea intre Institutul de Proiectari pentru Industria Petrolului si Institutul de Tehnologii Izotopice si Moleculare de la Cluj Napoca, a constituit un real ajutor ce a pus bazele constructiei experimentale de la Rm. Vālcea.

     Punerea īn functiune a statiei pilot a īnceput īn 1973 si pe data de 9 august 1976 a fost produsa prima cantitate de apa grea de calitate nucleara.

     In 1979 a inceput investitia de la Drobeta Turnu Severin la care au participat prin eforturi comune: oameni de stiinta, proiectanti, constructori de echipamente si instalatii pentru finalizarea acestui proiect in conditiile unui program riguros de control al calitatii.

     Pe data de 17 iulie 1988, s-a obtinut industrial apa grea la ROMAG PROD - Drobeta Turnu Severin, la parametri stabiliti pentru reactoarele nucleare de tip CANDU.

     In perioada de functionare s-a realizat necesarul de apa grea pentru Reactorul Nuclear nr. 1, de la Cernavoda.

 

...sus

 
 

 

REALIZARI

     Experienta operarii si modernizarile aplicate in instalatii si tehnologie, au condus la reducerea timpului necesar obtinerii unui nou stoc de apa grea pentru un reactor nuclear la numai 4 ani.

     Eforturile privind protectia mediului si calitatea proceselor, au fost rasplatite pe 25 mai 2001, cand Socitatea Romana pentru Asigurarea Calitatii a certificat organizatia noastra de conformitate cu standardele ISO 9001/2000, pentru sistemul de management al calitati , ISO 14001/1997, pentru sistemul de management al mediului si OHSAS 18001

Apasa pentru marire... Apasa pentru marire...                             Apasa pentru marire...

     In septembrie 2001, ROMAG PROD a reusit sa iasa pe piata externa, realizand un export de apa grea in Coreea de Sud, existand o preocupare continua pentru prospectarea pietelor externe.

     Pentru Rezultatele obtinute in realizarea programului de productie in conditiile de respectare a calitatii si mediului, Romag Prod, a primit PREMIUL DE EXCELENTA in industria nucleara pe 2001, acordat de ROMATOM - Forumul Atomic Roman, organizatie sub tutela Agentiei Internationale de Energie Atomica - Viena.

Apasa pentru marire...

ROMAG PROD prin activitatea desfasurata alaturi de celelalte componente ale energeticii nucleare, duce o politica de dezvoltare durabila, a
energiei nucleare - energia viitorului.

...sus

 
       
Copyright ©2000- 2005 Romag Prod